Houtrot reparatie

Schade aan hout veroorzaakt door houtrot komt veel voor en er is niet veel over te vinden. Een houten balk kan door houtworm, boktor of houtrot (vocht) niet goed meer zijn en dan is vervangen de enige optie.  Houtrot kan al snel ontstaan bij een vochtpercentage boven 25%, zuurstof en een temperatuur boven de 4 a 5 graden. Dit is dus al snel en daarom komt houtrot al snel voor. Ook houtworm kan voor flinke schade zorgen aan het hout. De verschillende kevers, torren met hun larven eten het hout op en laten zo steeds meer gaatjes achter. Dit continue proces van het hout beschadigen kan tot gevaarlijke situaties leiden doordat draagbalken het gewicht niet meer aankunnen en breken.

Houtrot in een kozijn herken je aan zachte kozijnen maar door verf is het vaak pas later te zien. Ook klemmende ramen en scheurtjes in de lak kunnen de eerste zichtbare verschijnselen van houtrot zijn. Kaal hout toont eerder bruinere plekken die zacht en slecht worden doordat bijvoorbeeld water lang kan blijven staan op een kozijn of zich ophoudt achter een losse kitrand of verkeerde detaillering door het ontbreken van een lekrand. Met goed onderhoud van de kozijnen is dat te voorkomen.

Indien er bij uw woning sprake is van houtrot neem dan contact op met Grünbauer Schilderwerken om te laten inspecteren of het hout vervangen moet worden, of dat het mogelijk is om tot reparatie of deelvervanging over te gaan. In 95% van de gevallen is dit mogelijk en zal u vele tientallen procenten goedkoper uit zijn dan bij vervanging en zal de duurzaamheid van bijvoorbeeld uw raam aanzienlijk stijgen.

 
Onderstaand een promotievideo over de opleiding van repair care.